Tavaszi-téli tennivalók a kerekek körül

A nyári vagy téli gumik felszerelése előtt érdemes a futómű műszeres ellenőrzésére gondot fordítani! Kifejezetten abban az esetben fontos ez, ha az előző gumicserénél a gumik rendellenes kopására hívták fel a figyelmét, és eddig még nem vizsgáltatta meg a gömbfejek, szilentek és egyéb futóműalkatrészek állapotát és a futómű helyes beállítását.

Az esetlegesen rossz alkatrészek cseréjének elmaradása és az ezt követő műszeres futóműbeállítás hiánya veszélyezteti jármű biztonságos menetstabilitását, és tönkremehetnek a jó állapotú gumiabroncsok is. 

Érdemes pár percet fordítani a garázsban, pincében tartott gumik, komplett felnis kerekek szemrevételezésére, hogy alkalmas-e a következő szezonra a közlekedésre. Nyári gumi esetén, ha a gumik mintamélysége nem éri el a 2-3 mm-t, már nem tanácsos felszereltetni őket, annak ellenére, hogy a műszaki szabályok 1,6mm-es minimális profilmélységet engedélyeznek. A 3 mm alatti bordázat már kellemetlen meglepetéseket okozhat egy kiadósabb esős idő alkalmával, könnyen bekövetkezhet az "aquaplaning", vagyis "vízenfutás" jelensége, amikor az autó megcsúszhat kanyarban vagy fékezéskor, ez veszélyeztetheti a biztonságos közlekedést.

Téli gumik esetén a 4mm alatti bordamélység már nem elegendő a havas, latyakos úton, szintén nem megfelelő a csapadék elvezetésére.

Az egyenetlen, úgynevezett "kagylós" kopás is nem kívánatos állapot, a fékhatást nagy mértékben csökkenti a gumiköpeny futófelületének hullámos egyenetlensége, és ez okozza a menetzaj megnövekedését is.

Ha nem megfelelő bordamélységet, vagy esetleg rendellenes félrekopást, kagylósodást tapasztal, feltétlenül gondoskodjon a kopott abroncsok lecseréléséről. 

A rendellenes félrekopás futómű problémára utaló jel, futómű beállításra, esetleg a kopott futómű alkatrészek cseréjére van szükség.

A felnivel összeszerelt kereket felszerelés előtt érdemes kicentríroztatni, hiszen az előző szezonban használt gumik az út egyenetlenségeitől és a természetes kopás miatt egyensúlyozatlanná váltak. A centrírozás nélkül, otthon felszerelt kerekek az első 90-100 km-es sebesség elérésekor kormányrázkódást okozhatnak, amely rossz hatással van a futómű alkatrészeire, idő előtti kopásukat okozhatja. 

Ármos Gumimax Kft. - 06 25 281-496