Az abroncsok öregedése

A személygépkocsi-abroncsok anyaga különféle vegyületeket tartalmaz. A gumivegyületek mindegyike hajlamos az elöregedésre. Az abroncsok elöregedési rátája számos tényezőtől függ. Ezek közé tartozik az évente megtett kilométerek mennyisége, a használat gyakorisága és időtartama (az alkalmak száma naponta, illetve évente), a sebesség, valamint a guminyomás rendszeres ellenőrzése is. Egyéb tényezők is befolyásolják az öregedést, úgymint az időjárási viszonyok, az abroncsokra jutó terhelés (normál vagy teljes terhelés), valamint a használaton kívüli abroncsok tárolási módja is.

A különféle tényezők nagy száma miatt lehetetlen pontosan megbecsülni, hogy egy-egy abroncsot hány évig, vagy hány kilométeren keresztül lehet használni. Azt is számításba kell venni, hogy minél öregebb az abroncs, annál nagyobb az esély arra, hogy megérett a cserére.

Az abroncs hasznos élettartamának maximalizálása érdekében – a guminyomás havonta történő ellenőrzése mellett – szakemberrel is vizsgáltassuk meg. Amennyiben öt év használat után sem kopott le a mintázat a minimális értékre, legalább évente egyszer vizsgáltassuk meg az abroncsot szakértővel.

A hat-nyolc évesnél idősebb abroncsokat mindenképpen cseréljük le még akkor is, ha kívülről hibátlannak tűnnek.

Megjegyzés: Különös figyelmet kell szentelni az utánfutók, lakókocsik, sátras utánfutók, csónak- és lószállítók abroncsainak. Az ilyen abroncsok ugyanis gyorsabban öregednek a rendszertelen használat miatt, amely ráadásul folyton maximális terhelés mellett történik. Ennek megfelelően azt javasoljuk, hogy az ilyen abroncsokat nyolc évente le kell cserélni.

Az abroncsok oldalfalán olyan jelzést is találunk (az úgynevezett DOT-számot), amelyből következtetni lehet az abroncs gyártási időpontjára.
2000. január 1.-től kezdve a gyártás időpontját négy számjegy jelzi.
Például: DOT 9D YE 2406
ahol 2406= Gyártási időpont -> 24= A 24. hét 06= 2006 (év)

1990. január 1. és 1999. december 31. között három számjegyet és egy háromszöget alkalmaztak a gyártási időpont jelölésére. Például a 458< jelzés azt jelenti: a 45. hét az 1998-as évben. Ha a három számjegy mögött nem találunk háromszöget, akkor az abroncsot 1990 előtt gyártották. (Gumipiac Magazin)

Ármos Gumimax Kft. - 06 25 281-496